Wanneer (nog) geen truffelceremonie?

In de meeste gevallen is deelnemen aan een truffelceremonie 100% veilig. Er zijn een paar uitzonderingen, ik benoem ze hieronder. Deelname is vanaf 18 jaar en ouder. Ook als er medisch gezien niets in de weg staat om deel te kunnen nemen behoud ik te allen tijde het recht om deelname te weigeren. Dit bijvoorbeeld wanneer ik denk dat jij er (nog) niet aan toe bent.

Je kunt niet deelnemen bij de volgende contra indicaties:


 • Zwangerschap en/of borstvoeding
 • Schizofrenie
 • Bipolaire stoornis
 • Borderline
 • Psychose gevoeligheid of vermoeden hiervan
 • Ernstige hoge bloeddruk/hartklachten
 • Hersenbloedingen
 • Epilepsie
 • Glaucoom of los netvlies

Je kunt niet deelnemen bij gebruik van de volgende medicatie:


 • Lithium
 • Tramadol morfine en codeine TCA en MAO-remmer (antidepressiva)
 • Benzodiazepinen als valium, xanax, oxazepam e.d.


Vermeld alle overige medicatie en supplementen ook op het intakeformulier, het kan zijn dat ik je vraag om navraag te doen bij je arts.

SSRI-antidepressiva en truffels kan wel!

Eerder werd altijd gesteld dat gebruik van truffels niet samen kon met de veel voorgeschreven SSRI-antidepressiva. Nieuw onderzoek wijst uit dat dat wel mogelijk is, dat het je zelfs kan helpen bij het afbouwen hiervan. Gebruik je deze medicatie en wil je graag deelnemen aan een truffelceremonie? Ik ga graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Bespreek dat je truffels wilt gebruiken altijd met je arts en ga nooit afbouwen op eigen houtje. Ik stuur je het onderzoek graag toe ter onderbouwing, niet alle artsen zijn hiermee bekend.


Drugs en alcohol

Minimaal 3 dagen maar nog liever een week voor de ceremonie én 2 dagen erna geen (soft)drugs of alcohol gebruiken. Speelt er verslavingsproblematiek? Dan gaan we eerst samen in gesprek. Ik wil heel zorgvuldig zijn in mijn beoordeling of jij op dit moment toe bent aan deze intense ervaring, soms is het beter om het nog even vooruit te schuiven. Voor je deelname aan een ceremonie moet je minimaal 4 weken clean zijn.


Als er bij jou sprake is van medicijnen of ziekte kan ik me voorstellen dat je zorgvuldig onderzoekt en vragen hebt. Stuur me gerust een berichtje, ik bel je!

Je schrijft je in met het insturen van het intakeformulier. Buiten te willen weten of het
voor jou veilig is om deel te nemen wil ik heel graag meer weten over jou. Dit helpt mij om
jou zo goed mogelijk te begeleiden en is tegelijk een uitnodiging om in gesprek te gaan met
jezelf voor de ceremonie. Na aanmelding neem ik via Whatsapp contact met je op voor
het maken van een belafspraak!
Je schrijft je in met het insturen van het intakeformulier. Buiten te willen weten of het voor jou veilig is om deel te nemen wil ik heel graag meer weten over jou. Dit helpt mij om jou zo goed mogelijk te begeleiden en is tegelijk een uitnodiging om in gesprek te gaan met jezelf voor de ceremonie. Na aanmelding neem ik via Whatsapp contact met je op voor het maken van een belafspraak!

Voorbereiding op jouw truffelceremonie

Deelnemen aan een ceremonie doe je niet ‘even tussendoor’. Jouw reis naar binnen begint vanaf het moment van inschrijven en je haalt het meeste uit jouw reis met een goede voorbereiding.


Breng als het mogelijk is de dagen voor de ceremonie zoveel mogelijk met jezelf door. Werken en meedraaien in het gezin kan gewoon maar probeer zo nu en dan even bewust bij jezelf in te checken. Zoek de natuur op, lees een mooi boek, luister naar muziek, mediteer, beoefen yoga, ga lekker lang en met aandacht in bad. Ga in gesprek met jezelf over je intentie die je misschien mee wilt nemen in de reis. Wat zijn de vragen waar je graag antwoord op zou willen krijgen? Wat zou je willen helen, wat zou je willen leren?

“Een ceremonie bij mij gaat altijd door, ongeacht het aantal inschrijvingen. Als het zo ontstaat dat jij je inschrijft voor een groepsceremonie en je blijkt de enige deelnemer… Dat is dan precies zoals het de bedoeling is.”

‘Bri, wat moet ik aan en meenemen naar een truffelceremonie?’ Deze vraag wordt mij veel gesteld. Ook mooi om bij stil te staan in je voorbereiding, wat denk je nodig te hebben? Misschien is er een foto of sieraad die je mee zou willen nemen. Je knuffel van vroeger of juist een nieuwe, als troostbuddy. Waar voel jij je comfortabel in? Joggingpak, yoga outfit, je alleroudste pyama of een tshirt van je geliefde? Mag allemaal. Je temperatuur kan wel een beetje wisselen, dus laagjes zijn fijn. Verder kun je denken aan je journal, dikke sokken of pantoffels, je eigen oogmasker (er ligt er hier ook 1 voor je klaar), je favoriete steen of kaartenset... vul zelf maar aan.


Wel een verzoekje: heel graag geen aftershave of parfum gebruiken deze dag!


Leuk en interessant om te kijken zijn de documentaires ‘Fantastic Fungi’ en ‘How to change your mind’, beide te vinden op Netflix. Is er een thuisblijver die jouw truffelceremonie best spannend vindt? Kijk samen!

Qua dieet zijn er geen keiharde regels zoals bijvoorbeeld bij ayahuasca. Maar door in
de dagen voor de truffelceremonie heel bewust stilstaan bij wat je allemaal in je mond stopt
en dan vooral ook waaróm je een bepaalde keuze maakt kan je helpen om al fijn in je proces
te zakken. Op de dag van de ceremonie kun je nog gewoon ontbijten tot een uur of 8.
Qua dieet zijn er geen keiharde regels zoals bijvoorbeeld bij ayahuasca. Maar door in de dagen voor de truffelceremonie heel bewust stilstaan bij wat je allemaal in je mond stopt en dan vooral ook waaróm je een bepaalde keuze maakt kan je helpen om al fijn in je proces te zakken. Op de dag van de ceremonie kun je nog gewoon ontbijten tot een uur of 8.

De dag van de truffelceremonie

Yes, het is zover! Bij aankomst op de locatie is er tijd genoeg om te landen. We maken uitgebreid kennis met elkaar met een kopje thee. Ik vertel nog een en ander over het verloop van de ceremonie en samen stellen we jouw dosering vast. We gaan beginnen! Je eet de truffels, er is nog ruimte voor het trekken van een kaartje en dan kruip je in het fijne bed in de ceremonieruimte.


In grote rekbare lijnen kun je je ervaring opdelen in 3 fasen:


 • Fase 1 is de klim naar de piekwerking. 20 à 50 minuten na inname voel je dat het medicijn je langzaam gaat vullen. Steeds verder zak je in je onderbewustzijn en in je reis.


 • In fase 2 ervaar je de volle werking. Dit stuk kan intens zijn, in beelden, emoties en gedachten en vaak heb je geen idee hoe je dat allemaal kunt relateren aan jezelf. Ga niet op zoek naar de logica, die is er vaak toch niet. Grab your popcorn and enjoy the movie, en geef alle gevoelens de ruimte.


 • In fase 3 ben je door de piek heen en zet de landing in. Dit is de fase van inzichten ontvangen en het meest waardevolle stuk van je reis. Je geest is helder en scherp, alsof er een bouwlamp van 500 Watt schijnt op allerlei situaties of vraagstukken uit je leven, op jou in relatie tot anderen en jouw eigen gedragingen daarin. Ik zal je stimuleren om je reis helemaal uit te reizen, deze fase is te waardevol om niet met jezelf door te brengen.
Ik volg jou in je behoeften zoals ze zich aandienen tijdens de reis. Ik zal je niet gelijk komen
troosten wanneer je in verdriet zit, maar wel als jij dit zelf aangeeft. Ga het maar aan,
duik er maar in, je bent veilig. Wanneer ik het idee heb dat je je ‘werk’ niet doet kan ik ook
best een beetje streng zijn en help ik je weer naar binnen te keren. Ik ben er voor je en zal
ontzettend goed voor je zorgen voor, tijdens en na deze transformerende ervaring.
Ik volg jou in je behoeften zoals ze zich aandienen tijdens de reis. Ik zal je niet gelijk komen troosten wanneer je in verdriet zit, maar wel als jij dit zelf aangeeft. Ga het maar aan, duik er maar in, je bent veilig. Wanneer ik het idee heb dat je je ‘werk’ niet doet kan ik ook best een beetje streng zijn en help ik je weer naar binnen te keren. Ik ben er voor je en zal ontzettend goed voor je zorgen voor, tijdens en na deze transformerende ervaring.

Muziek is ook een medicijn. Het blijven beluisteren van de muziek uit de vele ceremonies die ik deed hield en houd mij op het pad van heling. Als alles in mij heel hard weg wil rennen dompel ik me helemaal onder! Muziek helpt me om te huilen en te blijven voelen. Om terug te keren naar interne rust en vertrouwen. Engelenmuziek brengt mij heling zonder oordeel. Teksten blijven aan me plakken net zolang totdat ik de les ervan absorbeer. En muziek geeft me joy! Muziek laat me dansen en zingen.

'A Spotify Soundhealer. That's what you are.' Dit prachtige compliment kreeg ik van een dame van 72 die al meer dan 30 jaar de hele wereld over gaat met haar instrumenten en stem. En weet je wat: Ze heeft gelijk!

Ik werk met energie en muziek is mijn tool. Ik heb een enorme playlist met een prachtige verzameling muziek die ik met intuïtieve precisie inzet door tijdens de ceremonie precies dát te kiezen waarvan ik weet dat dat nodig is op dat moment.


Ik open de truffelceremonie met een paar minuutjes klankschalen aanslaan, en zo nu en dan gebruik ik mijn drum of hoor je me zachtjes meezingen.


Als je bent geland is er fruit en thee. Als iedereen zover is eten we met elkaar, voedzame troostsoep van veggies, brood met smeerseltjes en zoete lekkernijen. Bij mij geen verplichte deelronde, je bent daar helemaal vrij in. Soms heb je simpelweg nog geen woorden, en er Zijn is al bijdrage genoeg of is er meer behoefte aan wat luchtig gebabbel.

“Bri, jouw muziek is MAGISCH! Spot on op elk stukje in mijn reis, hoe doe je dat?!? Tranen vloeien thuis nog rijkelijk met keer op keer luisteren naar de playlist. Maar steeds vaker samen met een glimlach op mijn gezicht.”

Ergens tussen 18:00 en 20:00 ben je helemaal geland en kun je veilig naar huis. Moet je
langer rijden dan 40 minuten? Overweeg dan openbaar vervoer, iemand die je ophaalt of
nog beter: trakteer jezelf op een betaalbare airbnb in deze mooie omgeving. De werking van
de truffel is er niet meer maar je kunt wel ontzettend moe zijn. Het is hard werken in
een ceremonie endan is snel ergens op de bank ploffen heel fijn.
Ergens tussen 18:00 en 20:00 ben je helemaal geland en kun je veilig naar huis. Moet je langer rijden dan 40 minuten? Overweeg dan openbaar vervoer, iemand die je ophaalt of nog beter: trakteer jezelf op een betaalbare airbnb in deze mooie omgeving. De werking van de truffel is er niet meer maar je kunt wel ontzettend moe zijn. Het is hard werken in een ceremonie endan is snel ergens op de bank ploffen heel fijn.

Weer thuis na de truffelceremonie

En dan kom je thuis, vol van je ervaring. Misschien wil je direct alles vertellen en begin je te praten zodra je een vriend of geliefde ziet of telefonisch spreekt. Of je hebt eerst nog wat uit te vogelen en hebt nog geen woorden kunnen bedenken om je verhaal te doen, en wil alleen maar een warme douche of bad en dan naar bed. Wel goed om dit vooraf vast uit te leggen, dan is diegene hierop voorbereid en kan deze meebewegen met jouw behoefte.


Probeer je tenminste nog 2 dagen te houden aan de dingen die je deed ter voorbereiding op de ceremonie. Stort je als het lukt niet gelijk in allerlei drukte, die prikkels kunnen best heftig zijn. Blijf actief in verbinding met je ervaring, voed jezelf met de ceremoniemuziek. Opschrijven of inspreken van je ervaring, je inzichten en alles wat verder nog oppopt is heel helpend, en dan vooral óók het teruglezen of afluisteren. Wees niet ongeduldig, soms vallen er na tijden nog stukjes op hun plek.

In de dagen na de ceremonie check ik even bij je in om te horen hoe het met je gaat.
En ook daarna ben je welkom een berichtje te sturen om een stukje te delen van je proces.
Ik hoor graag hoe het met je gaat, ook als de ceremonie al even geleden is.
In de dagen na de ceremonie check ik even bij je in om te horen hoe het met je gaat. En ook daarna ben je welkom een berichtje te sturen om een stukje te delen van je proces. Ik hoor graag hoe het met je gaat, ook als de ceremonie al even geleden is.

“Nogmaals dank - ik weet niet echt waar het allemaal mee
te maken heeft, maar voel me echt zoveel fijner.
Wat een mooie ervaring heb ik gehad, en dat wil ik graag delen.”

Een aantal jaren geleden is mijn partner overleden. Om te kunnen rouwen ben ik bij een rouwtherapeute terecht gekomen en dat was ontzettend fijn.

"Een rollercoaster die ons
veel inzichten heeft gebracht"

Wij zijn een stel van midden dertig en hebben onlangs onze eerste duo-truffelceremonie beleefd. Het verhaal van Brigitta gaf ons een goed gevoel dus we hebben de telefoon gepakt...

"Een super bijzondere
ervaring waardoor ik gegroeid ben"

Na het innemen van de truffels begon de reis voor mij al snel. Eerst een heerlijk ontspannen gevoel met fantastische kleuren en mooie muziek.

Contact

+31 (0)6 40741836

brigitta@dekrachtengel.nl

Bezoekadres

Van Weedestraat 97

3761 CD Soest

Postadres

Heuvelweg 17

3761 XL Soest

Handige links

Fotografie Joni Reiche

Design by Eazyonline